fbpx
Bashke.tv
Aktualitet LAJME

Njerëzit e arsimuar kanë këto 11 zakone të mira

Fakti i thjeshtë i të qenit njerëz të sjellshëm përmirëson shumë jetën. Arsimi dallon dhe lartëson, sepse ky tipar i personalitetit lejon marrëdhënie më të mira, rrit respektin, prodhon vetëbesim. Zakonisht njerëzit me të vërtetë të arsimuar e njohin veten për 11 zakonet e mira që ata i miratojnë si një mënyrë jetese.

Ndoshta Don Bosco ka shkruar përmbledhjen më të bukur të njerëzve të arsimuar: “Arsimi është një cilësi e zemrës” dhe ne besojmë se është vërtetë. Por së bashku zbulojmë 11 zakonet e mira që njerëzit e arsimuar kurrë nuk i harrojnë, në çdo rast të jetës së tyre të përditshme.

Ata dëgjojnë me kujdes

Njerëzit e arsimuar kanë aftësi të mëdha dëgjimi. Dëgjimi është një veprim i hapur që kërkon përqendrim dhe mirëkuptim. Kjo i lejon bashkëbiseduesit të përfundojë arsyetimin dhe pikëpamjen e tij. Ata shikojnë sytë e njëri-tjetrit ndërsa dëgjojnë, nuk kapen, tregojnë ndjeshmëri gjatë një interviste.

Njerëzit e arsimuar buzëqeshin shpesh

Buzëqeshja është ngjitëse, kështu që ata gjithmonë e mirëpresin dikë me një buzëqeshje. Ky gjest i thjeshtë sjell humor të mirë, nxit besimin, prish pengesat. Ndërsa Thich Nhat Hanh kujtohet mirë: “Buzëqeshja është burimi i parë i gëzimit”.

Njerëzit e edukuar kurrë nuk dramatizojnë

Ata janë absolutisht pozitivë. Ata janë të aftë të kapin dhimbjen, por menjëherë mendojnë për një zgjidhje. Ata e dinë se më e mira e tyre dhe energjitë duhet të përdoren për të kapur alternativa, jo për të dramatizuar situatat dhe qëndrimet.

Nuk ankohen

Jeta nganjëherë duket se vë në provë, veçanërisht kur gjërat duket se kombinohen me çdo aspekt. Të jesh i bllokuar në këto disponime nuk çon në asgjë. Më mirë të mbani mend se nuk do të jetë gjithmonë kështu.

Ata mendojnë para se të flasin

Njerëzit e arsimuar e dinë vlerën e fjalëve individuale. Ata e dinë se si mund të lëndojnë dhe jo të ndihmojnë. Pra, ata gjithmonë përpiqen të mos reagojnë në mënyrë impulsive, por reflektojnë para se të japin një mendim apo edhe të marrin diçka përsëri.

Nuk i harrojnë emrat e njerëzve

Me siguri secili prej nesh ka kënaqësinë të dëgjojë një bashkëbisedues që mban mend emrin tonë. Kuptoni se nuk na konsideron thjesht një numër. Njerëzit e arsimuar e dinë vlerën e kësaj dhe bëjnë gjithçka për të qenë gjithmonë në gjendje të jenë të vëmendshëm ndaj personit me të cilin merren.

Nuk humbin në thashetheme

Është mirë që ne jetojmë në epokën që thekson thashethemet dhe i bën subjekt të bisedave tona gjithnjë e më shpesh. Shpesh, kur kjo nuk është një pushim i këndshëm, ky qëndrim bëhet destruktiv. Kjo është arsyeja pse ata që e njohin vlerën e arsimit nuk kënaqen me këtë.

Respektojnë vlerat e të tjerëve

Njerëzit e arsimuar nuk përdorin fyerje, nuk kanë nevojë t’i frenojnë zërat e njerëzve të tjerë. Edhe kur përfaqësojnë vlera dhe ide të ndryshme. Ata mbrojnë vetveten dhe mbajnë një qëndrim të përgjegjshëm, gjithmonë duke respektuar ata që nuk mendojnë si ata.

Nuk janë ndërhyrës

Ata kanë një respekt pothuajse të shenjtë për hapësirën personale të të tjerëve. Ata e dinë vlerën e saj dhe e respektojnë atë. Ata i njohin kufijtë që nuk duhet të tejkalohen kurrë.

Ata janë të përulur

Njerëzit e arsimuar e njohin vlerën e madhe të përulësisë. Për ata që tregojnë sukseset e tyre triumfuese, ata do të përgjigjen me frazën e Warren Buffet: “Wall Street është vendi i vetëm ku ata që vijnë me Rolls-Royce kërkojnë këshilla nga ata që vijnë me metro.”

Nuk gjykojnë

Ata e dinë se bota është e bukur, sepse është e ndryshme dhe se është e padobishme të mendosh dhe të humbësh kohë me gjykimin e gjithçkaje dhe të gjithëve. Ata duan të jenë proaktiv, duke zbutur dallimet, duke mos humbur energji në gjykim.

LEXO EDHE:

Lidhja hekurudhore mes Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë, prioritet i dy shteteve

BASHKE TV

Nis asfaltimi në Komunën e Dollnenit, Zhitoshë -Llazhan. Memeti premton edhe në komunat tjera shqiptare

BASHKE TV

Zyrtare, dhënja e lejes për përdorim të Teatrit Shqipëtar

BASHKE TV

Mexhiti: Dy deputetët e infektuar me COVID-19 do të ushtrojnë detyrën e tyre në mënyre onlinë

BASHKE TV

Sylejmani: 1 tetorin 1997 nuk duhet ta nderojnë vetëm ata që e organizuan dhe e udhëhoqën

BASHKE TV

Festim Halili paralajmëron ndërtimin e hekurudhës deri në Aeroportin e Shkupit

BASHKE TV
BASHKË.TV